вик аварии

Откриване на течове – методи и ефективни решения за отстраняването им

Загубите на вода, които Софийска вода АД отчита ежемесечно никак не са малко. Имайки предвид това, че част от разходите се начисляват на домакинствата то определено и вие се замисляте за това да следите за аварии в дома си или жилищната кооперация, които да намалят сметките за битова вода. Лесно е когато течовете са видими и така при възможност се справяте сами с аварията или наемате водопроводчик, който да я отстрани. Не са обаче малко и ситуациите, в които теч има, но е доста трудно да се установи неговото местоположение. Днес ще ви разкажем как лесно и ефективно можете да наемете специализиран екип за течове откриване София като основната цел е да се намалят предпоставките за възникване на по-сериозни материални щети.

Скритите течове – как се откриват бързо

Точната локация на повредата може да се открие по два метода:

  • Къртене и разрушаване на облицовки;
  • Използване на модерна апаратура за установяване местоположението на теча.

Първия вариант днес се приема като твърде агресивен и не достатъчно ефективен. Причините са очевидни – кърти се без водопроводчика да има представа дали точно тук или два метра наляво и пропукана водопроводната тръба. Така онова, което остава за вас като стопанин на дома са купища строителни отпадъци и предстоящ ремонт за подновяване на настилки и облицовки. Безспорно този метод не е от най-приемливите, защото разрушенията могат да са сериозни и мащабни, а разходите сериозни. Малко са водопроводчиците от София, които все още прилагат тези примитивни методи за откриване на течове. Иновациите в сектора са насочени не само към намаляването на разходите при локация на скрити течове, но и бързината на тяхното установяване.

Съвременната апаратура, която се прилага при подобни ситуации наистина през последните години доказа своя висок процент успеваемост. Много от доказаните и утвърдени като имидж ВиК фирми от столицата разчита на уреди за откриване на скрити течове като:

  • Термокамери;
  • Ендоскопски камери;
  • Влагомери и т.нат.

Ползването на такива уреди спомага да се обследват по-големи площи за по-кратък период от време. а това от своя страна дава много високи резултати, които наистина са безспорни и прецизни в коректното установяване на местоположението на аварията.

Кой от методите за откриване е по-достъпен

Въпросът е малко риторичен. Замислете се за щетите и разходите, които ще се наложи да направите при откриване на теч с метода на разрушението. Вероятно вече имате главоболие! Няма как едно сериозно къртене, събаряне на плочки  и облицовки да се приеме като добър вариант за достигане до евентуалния теч. Не само, че тук има елемент на изненада, но и въобще не е сигурно, че там където водопроводчика кърти има реално теч. И ето, че парите които ще дадете за услугата както и последвалите ремонтни разходи определено не са приемливи като вариант.откриване на течове

Ефективност, бързина, коректна локация на проблема и то на смешно ниска цена – така процедират утвърдените ферми, предлагащи обследване с уреди за откриване на течове. Цената на услугата е достъпна от гледна точка на това дали се търси теч в апартамент, многоетажна сграда, търговски обект. В зависимост от площта има тарифи, които напълно удовлетворяват клиентите. Така не само се установява точно къде е повредата на тръба, щранг или връзка, а директно се насочват ремонтните работи само на мястото на аварията. Спестявате пари за ремонтни дейности, а целта определено оправдава средства, които още веднъж подчертаваме са в пъти по-ниски като финансово измерение при ползване на апаратура за откриване на течове.

Примерните тарифи, които ще ви дадем са от Хидро Старт София. фирмата работи с модерна техника и прилага различен вид апаратура в зависимост от спецификата на сградите, които се нуждаят от обследване. Цените тук са:

  • 80 лв. за апартамент в жилищен блок или къща;
  • 100 до 150 лв. за откриване на теч в 8 етажен вход;
  • 150-200 лв. за сгради над 8 етажа.