термопомпа

Основни причини да инвестирате в термопомпа

Ако сте в процес на търсене на максимално ефективен способ за отопляване на имота си то със сигурност сте чували за най-новите екологични и екологични идеи, а именно термопомпите. Налагането има на българския пазар става бавно, а основната причина за това са високите инвестиции, които клиентите са налага да направят първоначално. Факт е обаче, че веднъж инсталирана термопомпата възвръща вложените средства бързо, а домакинствата забравят за тревогите, които са свързани именно с разходите за отопляване и охлаждане на жилището си. Ще ви разкажем малко повече за тези уреди, а ако решите да инвестирате в термопомпа – https://www.balkanenergy.bg/category/termopompi е каталога, в който ще откриете оптимален брой предложения на доста изгодни цени.

За какви имоти са подходящи

Решението да се инвестира в термопомпа се взима на база не само оптимизиране на разходите, но и редица други въпроси, които са ключови за всеки имот. Много клиенти се питат дали термопомпите биха били подходящи за техните апартаменти, вили, еднофамилни къщи, хотели или ресторанти. В зависимост от типа на имота има такива, които са в състояние да осигурят на домакинството благоприятна и постоянна температура, която да гарантира устойчив микроклимат в имота.Инверторна термопомпа

Няма съмнение, че едни от най-адаптивните идеи за отопляване и охлаждане са именно аеротермалните модели. Това са вид термопомпи, които сравнително лесно се монтират и се интегрират в различни типове имоти. Не така стоят нещата при геотермалните и водните, тъй като при тях се изисква източника на топлина да бъде в близост до сградата. Поради това двата вида не са от най-подходящите за градски тип жилища и обикновено се прилагат при къщи, вили, хотели, мотели и друг тип обекти за бизнес или лични цели на използване.

Загатнахме накратко за видовото разнообразие при уредите и за това при какви имоти са приложими. В случай, че искате да използвате такъв вариант за градски апартамент то най-ефективна би била аеротермалната, която ще осигури:

  • Възможност за отопляване;
  • Режим охлаждане;
  • Осигуряване на вода за битови нужди;
  • Лесно свързване с налична инсталация за парно ( ако е модел въздух – вода) или водно подово отоплени;
  • Гарантира цялостно поддържане на оптимална температура в имота и помещенията му.

Видове

Разбира се, че всеки имот си има своите особености и е напълно нормално пи инвестиране в термопомпа да се съобразите с избора на вид точно спрямо спецификата на сградата, нейната архитектура, изложение и т.нат. В своя каталог balkanenergy.bg представя трите основни вида термопомпи, с които и вие можете да си осигурите топлина и комфорт през зимата и прохлада през лятото. За да сте сигурни, че ще вземете най-доброто решение е редно да анализирате предложенията и така да отсеете онези, които са приспособими спрямо характеристиката на имота си.

Видовете термопомпи биват:

  • Геотермални

Извличат топлината от земните недра (почвата) и така я пренасят в жилището. За да може да се ползва такава е необходимо да се инвестира в геотермални изследвания, които да покажат до каква степен може да се гарантира ефективност от монтирането на такъв уред. скъпа инвестиция, която обаче ще намали разходите ви с до 85 %, което е показателно за определянето ѝ като най-икономична;

  • Хидротермални

Източника на топлина тук са подпочвените води. Данни сочат, че тяхната температура е сравнително постоянна и гарантира много добър КПД при използването на термопомпа от този вид. И тук е необходимо да се вземат предвид необходимите проучвателни дейности и сондажи, които също оказват влияние върху първоначалната инвестиция;

  • Аеротермални

Един от най-масово предпочитаните модели, тъй като са лесни за монтаж, а възобновяемия енергиен източник, който използват уредите е околния въздух. По-евтини си не само заради това, че няма нужда от предварителен анализ и проучване на източника, но и поради това, че тук КПД е по-нисък от предходните два модела.

Термопомпите са изключително надеждни варианти, с които си гарантирате екологично и икономично поддържане на благоприятен микроклимат в дома.